Ledelse foregår i spændingsfeltet mellem det planlagte og det uforudsigelig. Vi kan ikke planlægge som vi kunne engang – eller troede vi kunne. Et nyt syn på ledelse er ved at afløse ”the hero leader”. Lederskab omtales som improviseret, eksperimentelt, det er vigtigt også at kunne reagere spontant, tage andres perspektiv, udfordre vaner og understøtte innovation. Fra USA og Canada viser aktuel forskning, at disse ledelseskompetencer kan opbygges gennem improvisationstræning.
Den mest læste artikel i 2015 i magasinet Ledelse i dag hed “Myten om den moderne leder” Artiklen er et interview med professor Ralph Stacey, der omtales som en af verdens højest estimerede ledelsestænkere og grundlægger af Complexity & Management Centre, University of Hertfordshire, GB. Blandt hans hovedpointer er, at ledere skal blive bedre til at improvisere.
World Economic Forum har vanen tro udpeget de 10 vigtigste kompetencer for en leder i 2020. Blandt dem er: Complex Problem Solving, Creativity, Emotional Intelligence, Cognitive Flexibility and People Management
Improvisationskompetencer hos ledere øger evnen til at handle kreativt i det ikke planlagte. Vi faciliterer mange typer af udviklingsprocesser der ofte tager udgangspunkt i meningsfulde modsætninger og kreative dilemmaer. Vi kombinerer klassisk ledelsesudvikling med improvisationstræning, der kan udvikle et ledelsesblik med fokus på relationer, åbenhed over for divergerende perspektiver og intentioner, udvikling af tillid, sætte retning sammen med andre, samt vilje og evne til at dele kontrol.
Ralph Stacey, professor og forfatter
“Vi har brug for ledere, der kan guide og inspirere folk…..i forhold til de omstændigheder, de står i her og nu. Jo mere kompleks verden bliver, jo mere skal ledere kunne denne form for improvisation og løbende tilpasning til uforudsete problemstillinger”
Ledelse i dag, 2015, interview: Myten om den moderne leder
Karsten Rimmer Larsen, Bibliotekschef Varde Bibliotek
”Lone blev hyret til at styre os den mest effektive og effektfulde vej fra en overordnet strategi med tilhørende idékatalog til en realiserbar virksomhedsplan for Varde Bibliotek. Det lykkedes til fulde gennem en række konkrete øvelser og modeller, og virksomhedsplanen har siden hen stået sin prøve gennem mødet med de medarbejdere, der skal udføre den. Samtidig arbejdede Lone også med os som ledergruppe, da der var en helt ny teamleder med. Det benyttede Lone til at sætte fokus på, hvordan vi kan udvikle ledergruppens virke og på den måde få mere ud af de timer, vi lægger i ledelsesarbejdet”