Improvisation

I dag er improvisation på skemaet på de 10 førende businessskoler i verden og forskning om brug af improvisationstræning i organisationer er langt fremme i USA og Canada. Men hvorfor er improvisation interessant i dag? Fordi evnen til at improvisere spiller en helt central rolle i alle fundamentale aspekter af velfungerende organisationer. Improvisation er træning i at opgive vanetænkningen om, hvad et frugtbart og værdifuldt møde mellem mennesker er. Det største mønsterbrud vil for de fleste ledere og medarbejdere være at træne evnen til at slippe kontrollen og møde det der sker.

Evnen til at improvisere er et urinstinkt. Som art har vi en ekstrem udviklet evne til at kombinere, se mønstre og sammenhænge, nytænke og omskabe, især i krisesituationer. Der er blevet opfundet andet end den dybe tallerken i menneskehedens lange historie. Så når vi snakker om at improvisere, er det noget, alle mennesker faktisk både kan og gør mange gange hver dag. Som individ og organisation kan vi udfase evnen til at skabe og improvisere. Det kan derfor være nødvendigt engang imellem at sætter skaberinstinktet i gear igen.

Kunstnere ved, hvad der udvikler improvisationskompetencer. Kunstnere lader sig inspirere af begrænsningerne, tilfældighederne, overraskelserne og den kontekst de arbejder i og de er både proces- og resultatorienterede. Kan ”kedelige” organisationer lære af jazzmusikerens eller skuespillerens redskabskasse – uden hverken at spille sax eller teater? Svaret er JA. Improvisation kan trænes – lysten og evnen kan hentes frem. Det kan vi hjælpe med.

Kamal Birdi, psykolog, Institute of Work Psychology, University of Sheffield

“The quickly changing landscape of the 21.Century is offering so many challenges for modern organisations that it is no longer sustainable to keep on doing the same old things. Success will instead be much more strongly influenced by having greater flexibility, creativity, collaboration, and dynamic leadership. The ability to improvise plays a key role in all these fundamental aspects and it is something that organisations need to be better at doing”

 

Herbie Hancock, jazzmusiker

“We all want to live in a jazz world where we all work together, improvise together, are not afraid of taking chances and expressing ourselves” http://bit.ly/2x1fhck